Minimalno-invazivna transforaminalna fuzija (TLIF)

Za neke pacijente s ozbiljnijom spondilolistezom, degenerativnom bolešću diska ili kompresiji živca fuzija je jedna od opcija liječenja. Fuzija je izraz koji označava spajanje jednog ili više kralješaka u jedan. Transforaminalna fuzija može biti efektivan način liječenja ovih problema.

 

Stražnja fuzija (PLIF) ili transforaminalna fuzija (TLIF)?

Stražnja fuzija (PLIF) je česta kirurška tehnika korištena za liječenje nekih od gore nabrojanih bolesti. U ovoj proceduri, transplatirani komad kosti ili njen substitut (umjetna verzija) se smješta između kralješaka kako bi se oni spojili te kako bi kralješnica postala čvršća i stabilnija. Taj komad kosti se umeće u diskovni prostor sa stražnje strane. Dodatno, instrumetacija poput šipki i vijaka se koristi kako bi očuvalo položaj kralješnice i pomogla uspješnom spajanju kralješaka.

Zadnjih godina, mnogi spinalni specijalisti su započeli s primjenom transforaminalne fuzije (TLIF), te napustili stražnju fuziju (PLIF). Transforaminalnom fuzijom se postiže isti rezultat kao i sa stražnjom fuzijom, no razlika je u tome što se kod transforaminalne fuzije komad kosti umeće sa strane. To rezultira da se korjeni živaca manje diraju i pomiću tijekom procedure što smanjuje mogućnost stvaranja ožiljaka ili eventualnog oštećenja.

 

Otvorena ili minimalno-invazivna fuzija?

Već tradicionalno, transforaminalna fuzija (TLIF) se primjenjuje koristeći klasične neurokirurške tehnike, što zahtjeva veliki rez na leđima. Kroz traj rez se potom režu mišiči i okolna tkiva kako bi se pristupilo kralješku i diskovnom prostoru. Upravo to rezanje mišića i okolnih tkiva ima za posljedicu dug oporavak nakon operacije, koji traje i po nekoliko mjeseci. 

U današnje vrijeme, transforaminalna fuzija (TLIF) se primjenjuje koristeći koncept minimalno-invazivne kirurgije kralješnice koja pruža efektivnu alternativu klasičnim otvorenim operacijama. Kod minimalno-invazivne transforaminalne fuzije (MI-TLIF), spinalni specijalista umeće male cijevi pomoću kojih će potom pristupiti diskovnom prostoru i kralješku. Cijeli proces operacije izvodi se kroz dvije ili više cijevi. Upravo ovo izvođenje operacije kroz cijevi smanjuje oštećenje mišića i okolnih tkiva, te se dramatično smanjuje gubitak krvi. Također, koristeći minimalno-invazivan pristup znatno se smanjuje potreba za bolničkim liječenjem te se pacijenti puno prije i uspješnije oporavljaju.

 

Nedavna studija

Nedavna studija na 49 pacijenata koji su se podvrgli minimalno-invazivnoj transforaminalnoj fuziji (MI-TLIF) je pokazala izvrsne rezultate. U istraživanju je sudjelovalo 19 ženskih i 30 muških osoba. 45 pacijenata je patilo od mehaničke boli u leđima (uzrokovane kretanjem) i radikularne boli (uzrokovanje kompresijom korjena živca) u nogama. Ostali pacijenti su imali samo bolove u leđima. 11 pacijenata je imalo prethodne operacije na istoj razini.

Nakon zahvata, svih 45 pacijenata s bolovima u leđima i nogama osjetilo je smanjenje bolnih simptoma.  4 pacijenta s mehaničkom boli u leđima je prijavilo smanjenje njihove boli. 18 mjeseci nakon zahvata, svi pacijenti su imali zadovoljavajuće i uspješne fuzije. Prosječan boravak u bolnici je trajao samo 1.9 dana. Pacijentu si imali manju post operatvinu bol nego nakon klasične otvorene operacije, s manjom upotrebnom lijekova za bolove.

 

Istraživanje slučaja 1

55 godina star muškarac, koji pati od kronične boli u leđima i nogama uzrokovane spondilolistezom i spinalnom stenozom na razini L4-L5. Slika 1 pokazuje spondilolistezu, a slika 2 pokazuje spinalnu stenozu.

 

spond1.jpg  sten222.jpg

Slika 1. spondilolisteza, Slika 2. spinalna stenoza

 

Spinalni specijalista je napravio minimalno-invazivnu transforaminalnu fuziju (MI-TLIF) uz pomoć METRx tubularnog sustava, kroz rez od 2.5 centimetara (Slika 3). 

 

tlif1.jpg

Slika 3. METRx Tubularni sustav

 

SEXTANT vijci i šipke su korisšteni za držanje kralješnice u položaju, te su smješteni kroz istu rupicu (Slika 4).

 

tlif2.jpg

Slika 4. SEXTANT vijci i šipke stabiliziraju kralješnicu.

 

Slike napravljene prije i neposredno nakon operacije pokazuju kako se je njegova kralješnica vratila u normalan položaj (Slika 5.). Nije bilo komplikacija i muškarac je iz bolnice otpušten nakon 2 dana, a poslu se je vratio nakon 3 tjedna.

 

tlif3.jpg

Slika 5. Slike prije i poslije operacije.

 

Na pregledu 2 godine nakon operacije, muškarac se osjećao dobro i nije se žalio na bol u leđima ili nogama. Mali ožiljci su jedva vidljivi (Slika 6).

 

tlif4.jpg

Slika 6. Mali ožiljci su jedva vidljivi.

 

Budućnost

Korisnost i efektivnost minimalno-invazivne transforaminalne fuzije (MI-TLIF) se još uvijek proučavaju. Međutim, početni rezultati ove inovativne metode su vrlo obećavajući!


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.