Dekompressor diskektomija

Dekompressor diskektomija

Perkutana Dekompressor diskektomija koristi jednokratnu sondu pod nazivom "Stryker Dekomopressor" koja se uz rentgensko navođenje umeće u disk. Pacijenti su prethodno dobili blagi sedativ kako bi se opustili, no tijekom procedure ostaju budni. Tijekom operacije pacijenti su okrenuti na stomak.

 

dek5.jpg

Alat za izlačenje malih dijelova Vašeg diska. 

 

Vaš doktor će ubrizgati lokalni anestetik kako bi umrtvio okolno područje i smanjio bol i iritaciju. Kada anestetik počme djelovati započinje se s procedurom. Tijekom nje možete osjetiti pritisak ili nelagodnu, ali ne biste trebali osjetiti bol. Dekompressor metoda koristi jednu vrstu sonde ili pumpe, koja svojim okretanjem izvlaći male dijelove diska van. Nekoliko takvih djelovanja sonde ili pumpe dovoljne su za smanjenje intradiskalnog pritiska i trenutnog otpuštanja razine boli.

 

Prednosti

Diskektomija koristeći Dekompressor je minimalno-invazivna metoda manjeg rizika. Procedura može smanjiti bol, povećati mobilnost pacijenta i eliminirati potrebu za klasičnom otvorenom operacijom kralješnice. Ova metoda je smišljena i izvedena tako da potpuno ukloni uzrok problema, a ne samo bol. Procedura je minimalno-invazivna, što znači nemogućnost nastajanja priraslica i ožiljnog tkiva što je negativna strana klasičnih otvorenih operacija kralješnice. 

 

dek4.jpg     dek3.jpg

Kanula tj. igla vodilja smještena u Vaš disk.       Procedura izvlačenja dijelova Vašeg diska.

Rizici

Kao i sa svim lijekovima i kirurškim procedurama, uvijek postoji rizik od komplikacija. No, u slučaju dekompressor diskektomije rizici su znatno manji nego kod klasičnih otvorenih operacija kralješnice. Najčešće pritužbe pacijenata odnose se na osrednju bol na mjestu uboda, neposredno nakon zahvata. Drugi ozbiljni, ali znatno rjeđi problemi su kompresija leđe moždine, hematomi, krvarenje, infekcije... Rizik od ovih komplikacija je dodatno smanjen koriteći rentgensko navođenje i sterilnu opremu. 

 

Rezultati

Američko društvo liječnika za upravljanje boli je razvilo veliku evidence-based (baziranu na dokazima) publikaciju za upravljanje kroničnom boli kirurškim zahvatima. 2007. u njihovom članku jasno stoji da perkutana diskektomija koristeći dekompressor olakšava bol za oko 70 % kod čak 79 % pacijenata. Takav postotak oslakšanja boli omogućava pacijentima vraćanje normalnim svakodnevnim aktivnostima u velikom broju slučajeva.


Komenatara (0)

New comments are currently disabled.